Złociste placuszki z cukini

Pierwszy raz jadłem te delicje w warszawskim barze Zagadka. Było to z 2 lata temu i od tej pory szukałem przepisu, który odwzoruje ten smak. Znalazłem zupełnie przypadkiem. Zanim napiszę gdzie to przyznam się, że podjąłem kilka prób, ale niestety zakończyły sie one fiaskiem, a właściwie totalnym brejozakalcem. Aż wpadł mi w oczy ten przepis. Sprawdziłem, działa, a placki są wyśmienite.

6 łyżek mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki mleka
2 cukinie
oliwa
kulka mozzarelli
gęsta śmietana
świeżo mielony pieprz

plackicukinia

Mąkę ze szczyptą soli mieszam z jajkami i mlekiem. Cukinie ścieramy na dużych oczkach. Ja miałem cukinie o długości ok 20 cm., czyli nie za duże. Mieszam wszystko razem. Rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oliwy. Łyżką nakładam ciasto, na środek kładę pół plasterka mozzarelli i przykrywam kołderką z ciasta. Smażę placuszki po obu stronach. Podaję ze śmietaną lekko posypaną świeżo zmielonym pieprzem.

 

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *