Szybkie, domowe bułki

Ten prosty przepis może spowodować, że sklepowe pieczywo przestanie Wam smakować. Co więcej, te pachnące drożdżami bułeczki to wspaniały wytrych do wielu dań.

Do tej pory robienie ciasta na bułki kojarzyło mi się długotrwałym procesem wyrabiania i rośnięcia ciasta. Oczywiście można i tak tylko kto ma to czas i przede wszystkim ochotę.  Wiem, że to truizm, ale kluczem do smaku jest mąka. Ja najbardziej lubię mieszankę zwyczajnej pszennej mąki i orkiszowej graham. Pierwsza daje puszystość, druga unikalny smak i lekko orzechowy aromat.

250g mąki pszennej uniwersalnej 500

50g mąki orkiszowej graham

szklana cieplej wody

40g świeżych drożdży

4 łyżki oliwy z oliwek

Sól

domowe_bulki_mini
Do wody dodaję drożdży i rozrabiam drewnianą łyżką, można dodać pół łyżeczki cukru aby trochę drożdżom pomóc.

Mąkę przesypuje do miski dodaje sól i mieszam, wlewam rozrobione drożdże  i oliwę. Mieszam i wyrabiam ręką do pełnego połączenia składników. Dzielę ciasto na 6 części i kształtuje okrągłe placki o grubości około 1 cm.

Kładę na blachę, na papier do pieczenia. Odstawiam na 40 min, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki piekę 10-15 min.

Ważne, żeby nie były zbyt brązowa, bo będą twarde i suche.

Tearaz najtrudniejsze zadanie – pozwolić im wystygnąć, nie nadgryzać, nie odłamywać i nie skubać skórki.

 

 

 

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *