Molburger

Czym jest Molbuger? Filetem ze świeżej molwy, na domowej bułce, skropionym sosem naciowo-musztardowym. Na obiad, przed i po.

Muszę przyznać, że przez długi czas nie byłem fanem ryby. Ryba wymaga cierpliwości podczas jedzenia. Duża część tego, co jest sprzedawana jako mrożone filety, po odjęciu glazury traci połowę masy i zamienia się galaretowatą pulpę.

Niemniej, po wyeliminowaniu mięsa z mojej diety coraz łaskawiej patrzę na dary morza. Dlatego, gdy zobaczyłem świeże filety z molwy, postanowiłem stanowczo dać im szansę.

2 filety z molwy

maka razowa

2 bułki

sałatka szwedzka

pomidor

niezastąpiony sos musztardowy

pęczek pietruszki

 

Bez dużych kombinacji, po umyciu filetów i wymoczeniu ich w mleku przez noc (tak na wszelki wypadek), pokroiłem je na duże kawałki. Obtoczyłem w mące razowej i wrzuciłem na rozgrzaną na patelni oliwę.

Na przekrojonej bułce układam ogórki z sałatki szwedzkiej, 2 plastry pomidora, usmażony filet, polewam niezastąpionym sosem musztardowym i posypuję dużą ilością pietruszki.

 

molwa2

molwa

 

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *