La Kanapka Meksikana

La fasola w roli primadonny, czego na pewno już się domyśliliście.

Rápidamente! Rápidamente! Wszyscy głodni a zawartość lodówki nie rozpieszcza. Odpalam wtedy szufladę z zapasami. Puszka z czerwoną fasolą wpada w moje ręce jako pierwsza. Zdecydowane, pasta z fasoli zaraz udekoruje 2 pajdy chleba.

puszka czerwonej fasoli

jabłko

szalotka

sos sojowy

łyżka oliwy z oliwek

papryka wędzona

kolendra

pęczek pietruszki

20160512_130602000_iOS

Ścieram jabłko na dużych oczkach, siekam szalotkę i podsmażam. Fasolę odcedzam i wrzucam do pojemnika miksera, dolewam łyżkę sosu sojowego, łyżkę oliwy, dosypuję 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i 1/2 łyżeczki kolendry mielonej.  Miksuję przez krótką chwilę. Do pasty dodaję jabłko z cebulą oraz posiekaną pietruszkę (ja akurat lubię dużo pietruszki) i mieszam wszystko. Fasola pochłania dużo soli, więc pewnie trzeba dodać szczyptę. Gotowe. Teraz tylko kromka ciemnego chleba, masło, warstwa natki pietruszki, kiełki lucerny i pasta z fasoli.

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *