Burger z botwiny

Sezon botwinowy w pełni. Odpowiedzią na zapotrzebowaniem ze strony mocnego lobby piknikowego są bez wątpienia burgery.

Sam przepis na burgery pochodzi z nieocenionej jadłonomii. Poniżej podaję składniki, których ja użyłem. Moja botwina miała duże buraki stąd ten intensywny czerwony kolor burgerów. Dodatkowo nie siekałem pestek dyni, lubię jak masa burgerowa nie jest jednolita i ma w sobie elementy o różnej fakturze i twardości. Oczywiście sam „kotlet” to nie wszystko. Potrzebne będą jeszcze domowe bułki, liść sałaty, rukola, plaster malinowego pomidora oraz niezastąpiony sos musztardowy.

2 pęczki botwiny z buraczkami
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 posiekana szalotka
1/2 szklanki pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki mąki orkiszowej
3 łyżki sosu sojowego
pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
sól i czarny pieprz

 

Processed with VSCO with c1 preset

Kaszę gotuję. Botwinę kroję i gotuję chwilkę z odrobiną wody. Sezam prażę na suchej patelni. W dużej misce mieszam wszystkie składniki.

Formuję kotlety i wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 10 minutach odwracam burgery, kolejne 10 minut i gotowe.

20160511_131104000_iOS

 

Dodaj komentarz

Or

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *